KORVHISTORIK 

Korvgubben dök tidigt upp med sin låda på magen på marknader där folk samlades från när och fjärran. Lådan värmde finurligt inte bara korven utan även korvgubben. Lådan fungerade som försäljningsdisk och hade plats för senap, börs, korvtänger, rensnålar, handskar och servetter. 

För att skydda sig från oväder byggde man så småningom in lådan i ett vind- och regnskydd. Korvkioskerna var både transportabel och stationära, men med primitiv inredning.

Under de första åren var nattkorven uteslutande något som männen nyttjade. En korv innan man kilade hem efter nattens äventyr var ett måste. Då det inte ansågs fint att damer stod ute och åt korv var det inte många kvinnliga besökare hos korvgubben.

Tidigt införde svenska myndigheter restriktioner för försäljning av mat på offentlig plats. 1908 bestämdes att den då så kallade torgkorgen inte fick stå direkt på marken. Lådan på magen blev lösningen, senare förevigad av Owe Thörnqvist i ”Varmkorv boogie”.

Försäljningen skedde nästan enbart under vinterhalvåret. Vissa korvgubbar bytte ut korven mot glass under sommaren. På vintern klädde man sig i päls och halmskor. Under 30-talet började korvgubbarna flytta in sina rörelser i mindre kiosker.

Under 70- och 80-talet var utvecklingstakten i gatuköken så hög att själva utvecklingen kom av sig. Allt fler produkter skulle in i kioskerna och man blev lika förvirrad som trångbodd. Man tappade fart och fokus. För många ville för mycket. Gatukökens position i snabbmatsbranschen är idag ganska blygsam. Om man förvaltat sin rörelse på ett bättre sätt hade branschen kunnat vara en blomstrande rörelse idag.
Var kommer namnet Hot Dog ifrån?

Då svår kyla drabbade en basebollarena i New York i början av 1900-talet bytte försäljarna ut sin glass, som var det som vanligtvis såldes, mot korvar som av försäljarna kallades dachshund sausages (Dachshund är ’tax’ på tyska). En journalist ritade en hund, men kunde inte stava till Dachshund utan skrev i stället hot dog. Begreppet var myntat och namnet spred sig därefter snabbt.


Några betydande årtal

1871
Det första korvståndet öppnas 1871 i New York av den tyske immigranten Charles Feltman.

1897
Redan under Stockholmsutställningen 1897 såldes det korv på Djurgården. Dessa första ”korvgubbar” var i själva verket kvinnor som bjöd ut sina varor till hungriga flanörer. En korv med mos kostade 20 öre.

1904
Stockholm var inte dom enda som serverade korv vid stora utställningar. Under världsutställningen i St. Louis, USA, 1904 serverades varmkorv. För att kunna hålla i den varma korven fick man där låna vita handskar. Det blev dock stort svinn av handskar så man fick hitta på något annat. Brödet gjorde därmed entré och handskarna försvann.

1928
Historikern och sedermera landshövdingen i Göteborgs och Bohus län Per Nyström lanserar ordet korvgubbe.

1942
Sveriges Korvhandlares Riksförbund bildas 1942.


Berit Hanssons kjol

1974 blev kioskbiträdet Berit Hansson i Laholm anmäld till både hälsovårdsnämnden och polisen. Anledningen var att hennes kjol, enligt anmälaren, var ohygienisk på grund av sin ringa längd. Efter att ha undersökt saken fann hälsovårdsnämnden dock förhållandena i kiosken full tillfredsställande, trots minikjol.


1940-1960-talet
Korvbranschen attackeras hårt av myndigheterna som vill reglera, förbjuda och styra upp verksamheten. Krav ställdes på bestämda öppettider, priser, menyer och utformning av kioskerna/vagnarna.

1972
Lådan på magen förbjuds efter 40 år!

1993
Pölsemannen fick dispens att sälja röda korvar efter ett regeringsbeslut.

2011
På Avenyn finns idag fem tillstånd för korvförsäljning från ambulerande vagn. Det är min plats och så finns fyra till mellan Deep och Hard Rock Cafe. Övriga vagnar du ser saknar tillstånd och bedriver sin verksamhet "svart"!


Wienerkorv

I Tyskland kallas korven wienerwurst medan Österrikarna kallar den för frankfurter. Receptet för Wienerkorven uppfanns år 1805 av slaktaren Johann Georg Lahner från Gasseldorf i Franken. Johann genomgick slaktarutbildning i Frankfurt och flyttade sedan till Wien. Där utvecklade han korvreceptet och döpte den till Frankfurter. Frankfurtern har sedan dess gjort segertåg över världen, men kallas allmänt för wienerwurst. 2005 firade wienerkorven 200-årsjubileum. Den wienerkorv som säljs hos mig har 82% kötthalt vilket är extremt högt.


Kärt barn har många namn

Slang med halka – korv med senap

Raggarslang med benskydd – kokt korv med bröd

Slapp i papp – kokt korv med bröd

Vurre – korv på stockholmska

Slang med illusion – korv med bröd

Luffare – korvbröd med mos (utan korv)

Slang med lera - kokt korv med bröd

Raggarballe med svängdörrar - kokt korv med bröd

En böj med limpa – kokt korv med bröd

Korvalase – korv med bröd

 

Inspiration till ovanstående texter är bland annat hämtade från boken: "Korv, mos och människor" av Leif Eriksson samt från Wikipedia.